preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dobrodošli


 
 

 

Likovna radionica

Manuela Vladić – Maštruko

akademska slikarica

 

POVODOM- Predavanja  „Od klasične do suvremene ilustracije“ i likovne radionice akademske slikarice Manuele Vladić – Maštruko 21. svibnja 2012.god.; knjižnica XVI. gimnazije, 19.20 sati.

Ilustracija ( u knjigama, galerijama, na plakatima…) – društvena, kulturna i umjetnička pojava.

 

 Sadašnja generacija naših učenika izrasla je na bajkama, pričama, filmovima i igricama različitih knjiških i tehničkih oblika. Od Carlosa Busquetsa i njegovih ilustracija „Zlatnih bajki“, Ivana Viteza i njegovog oslikavanja Antuntuna ( Grigor vitez: A zašto ne bi…) , slikovnica Svjetlana Junakovića – i u srednjoj školi ( Izabrane basne – Ezop ) do Digimona, Pokemona, Yu- Gi–oh! karata i igrica, pokretnih ilustracija na igricama PlayStationa, filmovima o Harryju Potteru, Gospodaru prstenova i sl. Svijet nestvarnog, neobičnog, istraživanje oblika, prostora, likova, boja…u prikazu dobra i zla, vrijednosti i opasnosti svijeta u koji ulaze. Kakve ilustracije! Pričat će o tome malo kasnije.

Suvremeni umjetnici, dakle, u svom radu koriste tehnološka dostignuća kako bi uspjeli oponašati razne učinke ( digitalna kamera, skener, kompjutorske mogućnosti…), tj. multimedijalno izražavanje, korištenje i oponašanje doživljaja i razumijevanja životnog sadržaja ( za umjetnika uvijek vrlo ozbiljnog ).

 Bez neke težnje za pretjeranom formalnošću i stručnošću u prikazu onoga što se događa na području oslikavanja raznih sadržaja u  knjigama za mlade, uočavamo kako mnogi teoretičari i kritičari smatraju da ih ne treba razlikovati od knjiga za odrasle.

 

U našoj smo školi u svibnju ( 21. svibnja ) imali događaj kojemu nije nedostajala poruka, a ako ćemo misliti – nikada  kraj mislima.

 

Slika

 

Poznata hrvatska umjetnica Manuela Vladić – Maštruko predstavila je svoju profesiju i dala nam naslutiti mogućnosti djelovanja u tom zvanju.

Manuela je autorica brojnih multimedijalnih projekata za djecu, mlade i odrasle. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a posljednjih godina se posvetila pisanju i ilustriranju knjiga za djecu i mlade. Voditeljica je Likovnog studija Mela. Njezina djela pričaju riječima i slikom. Ilustracije su osobito lijepe i poučne, kao i priče koje piše. U slikovnom smislu, odmah ćete uočiti duhovnu snagu boje, simboliku, maštovitu igru s oblicima iz predmetne stvarnosti te osjećaj opipljivosti onoga što promatramo na slikama. Izuzetno su zanimljive Manueline instalacije  u duhu  land arta ( upotreba grana, lišća i sl., a djela su često postavljena u prirodi ).

O tome više na www.manuelavladic.com.  

U okviru ugodnog završetka školskog dana ( ponedjeljak ), u knjižnici, pred manjom skupinom zainteresiranih učenika i profesora , pogledali smo prezentaciju o načinu stvaranja jedne knjige ( tekst i slika ). Otkrili smo da su i neki naši učenici već upućeni u neke tehnike koje je umjetnica spominjala. Manuela je istaknula važnost istraživanja teme, npr.u priči o Slavoniji ( izgled, odjeća… ). Nevjerojatni su rezultati koje je postigla tehnikom kolaža.

Manuela

I mi smo u maloj i veseloj radionici pokušali, služeći se škarama i raznim časopisima, složiti neke misli i poruke. Odmah se vidjelo koliko smo iskusni u korištenju svojih stvaralačkih mogućnosti. Radili smo plakate za Dan XVI. gimnazije - 25. svibnja 2012. Kako i koliko nam je to uspjelo u vremenskoj stisci  i nasumičnim izborima iz časopisa? Tako, tako… Ipak, veselo i ugodno druženje. Izradili smo dva plakata. Kakvi su? Hvala je uvijek dostojnija od pokude. Ne vjerujemo da smo uspjeli dočarati naš najviši standard. Manuela nam je davala ideje, bodrila nas. Svaki posao traži određeno vrijeme. Umjetnik ilustrator ima prilično težak zadatak kako će slikovno dočarati sadržaj priče,pjesme. Često nas taj slikovni dio privlači ili odbija. Ali, predstavlja stvaralački ostvaraj.

 Manuela obavlja skoro cjelokupan posao oko knjige: ona je i spisateljica i ilustratorica. Njezina mašta, boje, oblici likova, prostora … svakako će vas privući i plijeniti vašu pažnju. I vjerojatno ćete jednoga dana imati njezinu knjigu u ruci čitajući je i prelistavajući svojoj djeci ili unucima.

 

Erna Bužančić, prof.

 

preskoči na navigaciju