preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dobrodošli


 
 

 

Nastavni plan

 

Nastavni predmet razred
1.
2.
3.
4.
Hrvatski jezik
4
4
4
4
Engleski jezik
4
4
4
4
II. Strani jezik
4
3
3
3
Latinski jezik
2
2
-
-
Glazbena umjetnost
1
1
1
1
Likovna umjetnost
1
1
1
1
Psihologija
-
-
2
-
Logika
-
-
1
-
Filozofija
-
-
-
2
Sociologija
-
-
2
-
Povijest
2
2
2
2
Zemljopis
2
2
1
2
Matematika
3
3
3
3
Fizika
2
2
2
2
Kemija
2
2
2
2
Biologija
2
2
2
2
Informatika
-
2
-
-
Politika i gospodarstvo
-
-
-
1
TZK
2
2
2
2
Izborna nastava
1
1
1
1
Ukupno
32
33
33
31

 

Ruke

 

 

Imam svijet na dlanu! - Zašto izabrati jezičnu gimnaziju?

           

 

 

 

             Možda zbog one stare dobro poznate latinske poslovice Quot linguas calles, tot homines vales, tj. koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš? Ili pak zbog toga što je učenje stranih jezika danas neophodno za bilo kakav uspjeh i napredak u poslovnom svijetu? Vijeće Europe je kao jedan od svojih ciljeva proglasilo trojezičnost, što znači da bi bilo idealno kad bi svaki građanin Europe aktivno vladao sa najmanje dva strana jezika.

            Učenje stranih jezika nikada nije bilo lakše nego danas. Svakodnevno se razvijaju nove metode poučavanja i prepoznata je važnost izravnog kontakta sa jezikom i kulturom. Zbog toga današnji moderni, informatizirani, globalni svijet u kojem je relativno brz transport na drugi kontinent postao svakodnevnica nudi brojne prilike onima koji su hrabri slijediti ih. Nikada prije nismo imali toliko mogućnosti za mobilnost, rad i studij u inozemstvu. Nije bilo niti toliko stipendija u okviru projekata za učenike i studente. Comenius i Erasmus samo su neki od obrazovnih programa koje je razvila Europska Unija radi poticanja susreta mladih Europljana. Comenius potiče predškolsku, školsku i srednjoškolsku suradnju, a Erasmus omogućuje studentima da dio studija ostvare na nekom drugom europskom sveučilištu. Tu je i Lingua koja omogućuje srednjoškolcima boravak u drugim zemljama radi učenja jezika. Sve detaljnije informacije o programima mogu se naći na internetskim stranicama Europske komisije o obrazovanju (European Commission Education & Training), jedino je pitanje: kako sudjelovati u tim programima? Prvi uvjet je znanje jezika!

             Znanje jezika stvara uvjete za bolje obrazovne mogućnosti i jednog dana uspješniju karijeru u zemlji i inozemstvu. Nemojmo niti zaboraviti da danas imamo puno informacija dostupnih na internetu od kojih je većina na stranom jeziku. Kaže se da tko ima informaciju ima i moć, a što više jezika znamo to nam je više informacija dostupno.

svijet

            Volite li strane jezike, želite ih studirati ili pak imate cilj uspjeti na nekom drugom području, jezična gimnazija dat će Vam za to temelje. XVI. gimnazija stavlja naglasak na učenje stranih jezika, a od ostalih gimnazija razlikuje se po većem broju sati koji su posvećeni nastavi engleskog, kao prvog jezika, te drugom stranom jeziku (njemački, francuski, talijanski ili španjolski jezik). Uz redovnu nastavu nudi se i nastava sa stranim lektorima koji rade u dodatnim programima za stjecanje međunarodnih diploma, konkretno, DSD-a iz njemačkog i DELF-a iz francuskog jezika. Te su diplome put ka studiju i radu u inozemstvu. Osim toga, u trećem razredu moguće je upisati treći strani jezik te obogatiti svoje jezično iskustvo. Možete birati između talijanskog, francuskog, španjolskog, ruskog, japanskog i njemačkog jezika. Osobito smo pak ponosni na englesku dramsku grupu u kojoj učenici poboljšavaju svoje znanje jezika, stječu glumačke vještine i druže se s vršnjacima koji dijele s njima entuzijazam za engleski jezik i književnost. Profesori jezika već godinama organiziraju i putovanja u Njemačku, Francusku i Englesku.

            I za kraj, razmotrivši razne mogućnosti koje nam nudi znanje jezika što reći nego to da jezici otvaraju sva vrata. Zašto propustiti priliku?

Ana Kočman

Zahvala  

 

preskoči na navigaciju